Poposki: Grécko by nemalo brániť Macedónsku vstúpiť do NATO

18.04.2012 Celý región

Bratislava 18. apríla (TASR) – Grécko by nemalo blokovať členstvo Macedónska v NATO, keďže tým Atény porušujú medzinárodné právo a rozšírenie Aliancie bude na prospech oboch krajín. Pre TASR to uviedol macedónsky minister zahraničných vecí Nikola Poposki.

Macedónsko po splnení kritérií malo dostať pozvánku za člena NATO spolu s Chorvátskom a Albánskom na summite Aliancie v roku 2008, Grécko ju však pre vzájomný spor o názov severného suseda vetovalo.

Medzinárodný súdny dvor (MSD) na podnet Skopje vlani v decembri rozhodol, že grécke veto bolo porušením medzištátnej dohody s Macedónskom z roku 1995. Podľa nej sa Atény zaviazali nebrániť členstvu krajiny v medzinárodných organizáciách, ak bude do vyriešenia vzájomného sporu používať názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM).

"Dúfame, že v ďalšom rozhodovacom procese bude dominovať spoločný záujem a Grécko pochopí, že členstvo Macedónska v NATO bude aj na jeho prospech," povedal Poposki. Pripomenul, že Grécko by tak bolo na súši obklopené výhradne členskými štátmi Aliancie. "Bude to tiež znamenať silný signál pre stabilitu a prosperitu na Balkáne, možnosť sústrediť sa na spoločné ekonomické záujmy a byť súčasťou spoločnej rodiny," dodal minister.

Najbližší summit NATO sa uskutoční v máji v Chicagu, o otázke ďalšieho rozširovania však nebude rozhodovať. Poposki pripustil aktuálnu nepriaznivú situáciu v Grécku ohľadom možnej dohody – Atény sa boria s dlhovou krízou a v máji sa budú konať predčasné voľby do gréckeho parlamentu.

Dvojstranný spor začal už po osamostatnení Macedónska od Juhoslávie v roku 1991. Atény bojujú proti názvu "Macedónsko" svojho suseda s argumentom obáv z jeho územných požiadaviek na rovnomennú severogrécku provinciu. Grécky návrh na pomenovanie republiky ako "Severné Macedónsko" Skopje odmietlo. Okrem NATO je tento spor aj prekážkou v integrácii Macedónska do EÚ.

"Myslím, že v uplynulých 20 rokov sme stratili smer logického dosiahnutia riešenia," povedal v tejto súvislosti Poposki. Argument, že názov Macedónsko môže predstavovať pre Grécko hrozbu, je podľa neho "nezmysel". "Niet žiadneho relevantného rizika pre bezpečnosť a územnú celistvosť nášho suseda, práve naopak," dodal minister.

"Teraz jediná cesta, ako môžeme ísť dopredu a prekonať tento bilaterálny spor, je v duchu európskej spolupráce, v zaistení, že vláda práva je kľúčová hodnota a že rešpektujeme určité demokratické princípy, ktoré sú základom moderných európskych demokracií," uviedol Poposki, ktorý sa minulý týždeň v Bratislave zúčastnil na bezpečnostnej konferencii Globsec.

Podľa stanoviska slovenskej diplomacie by mal májový summit NATO v Chicagu vyslať silný signál krajinám, ktoré sa usilujú o členstvo v NATO, že dvere Aliancie ostávajú aj naďalej otvorené. "Ašpirantské krajiny, vrátane Macedónska, by taktiež mali byť zo strany NATO ocenené za ich úsilie, ktoré vyvíjajú v snahe prijať všetky potrebné reformy na priblíženie sa k Aliancii," povedal dnes pre TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.
 

Vyberte región